İpek yolunda, dut yaprağından İpeğe giden yolun öyküsü
Tarihi İpek Yolu'nun geçtiği Bilecik'te halen sürdürülen ipek böceğinin 45 günlük serüveni kayıt altına alındı.Bilecik’te, 19. yüzyılda halkın temel geçim kaynaklarından biri durumuna gelen ipekböcekçiliği, önemini koruyarak merkez ve ilçe köylerinde halen devam ediyor.
Yumurtadan çıkan ipek böceği tırtılının, sadece dut yaprağı yiyerek, her bir kozadan tek parçada uzunluğu 800 - 1200 metre arasında değişen dünyanın en sağlam ipliğini ürettiği, 3 kilo ipek böceği kozasından, 2 kilo kadar ham ipek çıktığı, Tıp alanında ameliyat ipi olarak kullanılmasının yanında çelik yelek, paraşüt kumaşı, uzay sanayiinde, tekstil ve dokuma sektöründe de kullanılan ipek, bilinen en sağlam doğal iplik olduğu.
Fİrmamızın Özgeçmİşİ
1950 yılında Türkiye deki ilk ipek böceği üretimine Bilecik Söğüt ilçesi tuzaklı köyünde başlanmıştır. Bu tarihle beraber firmamız ipek böceği üretime ve kozadan ipek üretim faaliyetlerine başlamıştır. 75 yıllık tecrübesiyle sektörün her aşamasında faaliyet göstererek sizlere hizmet vermeye devam etmekteyiz. Bu tecrübe ve birikimin ışığında İnegöl kent müzesinde bununan İpek odası tüm bilgi, döküman ve nostaljik üretim ekipmanları ile siz değerli misafirlerimizin daha geniş bilgiye sahip olması için firmamız tarafından bağışlanmıştır. Aynı zamanda Bursa İpekçiği gelişdirme derneği olan BİGDER üyesi olup, geçmişten tebrübelerimizi paylaşıyoruz.